Meteoriet 07-2021

 

IJzer meteorieten zijn ook afkomstig uit de asteroïdengordel, maar bestaan niet uit steen (rots) maar uit een combinatie van nikkel en ijzer. Naar alle waarschijnlijkheid zijn dit kernen geweest van grote asteroïden die door botsingen zijn verbrijzeld. De overblijfselen van deze kernen zijn vervolgens weer op Aarde neergestort. Asteroïden zijn kleine, rotsachtige en luchtloze werelden die om de Zon draaien maar te klein zijn om planeet genoemd te worden. Ze zijn ook bekend als planetoïden of kleine planeten. De totale massa van alle bekende asteroïden is minder dan de massa van de Maan. Ondanks hun geringe grootte kunnen asteroïden gevaarlijk zijn. In het verleden is de Aarde door vele asteroïden getroffen en ook in de toekomst zal onze planeet in botsing komen met asteroïden. Dat is ook één van de redenen waarom astronomen asteroïden bestuderen en ze meer willen leren over hun aantallen, banen en fysische kenmerken.

Ontstaan

Asteroïden zijn restanten van het ontstaan van het zonnestelsel ongeveer 4,6 miljard jaar geleden. Het ontstaan van de grote planeet Jupiter voorkwam dat er planeten konden ontstaan in de leegte tussen Mars en Jupiter waardoor de kleine objecten die zich daar bevonden met elkaar in botsing kwamen en fragmenteerden tot de asteroïden die we vandaag waarnemen.

Onze kennis over hoe het zonnestelsel is geëvolueerd is nog steeds groeiende. Twee redelijk recente theorieën suggereren dat de gasreuzen van plaats zijn veranderd voordat ze in hun tegenwoordige banen terecht kwamen. Deze verplaatsing kan er voor gezorgd hebben dat asteroïden uit de hoofdgordel massaal insloegen op de aardse planeten waardoor de originele asteroïdengordel werd geleegd en weer werd aangevuld.

 

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen