Stonehenge 06-2018

 

Stonehenge is ongetwijfeld de toeristische trekpleister in Engeland.

Het is de mooiste en impossanste representant van de Megalietcultuur die ontstond ongeveer 5000jaar voor Christus in Frankrijk, Spanje en noord Europa.

De Megalietenbouwers richtten op verschillende plaatsen grote gedenktekens op en Stonehenge is hiervan de bekendste.

De megalieten van Stonehenge bestaat uit 30 blokken in de binnenste ring en 49 kleinere blokken in een binnenring.

De dekstenen werden met pen-gatverbindingen op de staander vastgezet en het geheel werd omgeven door een ringwal met daarbuiten een gracht en een krans van 56 kuilen die Aubrey-kuilen worden genoemd naar de ontdekker John Aubrey.

Met uiterst beperkte middelen sleepten de bouwers van Stonehenge tweeduizend jaar voor Christus de zware stenen uit een veraf gelegen steengroeve van de Marlborough Downs bij Avebury naar de vlakte van Wiltshire.

Volgens wetenschappers waren 600 mensen nodig om een steen naar de bouwlocatie te slepen. De omringende wallen en greppels bestonden al toen de stenen werden opgericht. De vroegste bouwfase van het monument, de ringwal, wordt door archeologen gedateerd omstreeks 3100 voor Christus. Historisch onderzoek toonde aan dat het monument in fasen werd gebouwd.

In 1986 werd Stonehenge inclusief de omgeving van het monument toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het monument wordt beheerd door de organisatie English Heritage, terwijl de omliggende landerijen eigendom zijn van de National Trust.

 

 

 

Rating: 1.6666666666667 ster
3 stemmen