Het nieuwe havengebouw @ night 05-2019

 

Het nieuwe Havenhuis, een samengaan van een oude beschermde, in 1922 n.o.v. architect Emiel Van Averbeke opgetrokken brandweerkazerne en een nieuwbouw rond en boven dit gebouw, staat aan de Siberiastraat of Kaai 63 aan de noordelijke kop van het Kattendijkdok. Het is de opvolger van het oude Havenhuis aan de Entrepotkaai 1. Het nieuwe gebouw is sinds september 2016 de werkplek voor 500 medewerkers.

De nieuwbouw oogt als de romp van een zeilschip met een vooruitgestoken boegspriet met het oppervlak van de facetten van een diamant gericht naar het Kattendijkdok. Het verenigt hiermee Antwerpen als wereldhaven en haar diamantnijverheid. Het hooggestoken balkvormig volume boven de bestaande kazerne steunt op drie betonnen kokers waarin de trappen en liften verwerkt zijn. De pijler aan de buitenzijde krijgt een panoramische liftkoker. De buitengevels en de bedaking van de vroegere kazerne blijven onveranderd.

In maart 2018 werd het Havenhuis bekroond met de jaarlijkse prijs van de MIPIM (Marché International des Professionnels de l’IMmobilier) te Cannes als "best refurbished building" (het best gerenoveerde gebouw).

Havenschepen Marc Van Peel gaf aan dat het gebouw na de diensturen of tijdens de weekends zal opengesteld worden voor het publiek. Men kan in de zogenoemde boeg van de scheepsvormige diamant met een zicht op de haven een toelichting krijgen over de activiteiten van de Antwerpse haven.

Uit eerbetoon aan de architecte heet het plein voor het Havenhuis Zaha Hadidplein.

Rating: 4 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Tomboy
4 jaar geleden

Zeer mooie foto's