Badhuisje 04-2020
Badhuisje aan de vijver van 't Zwart goor.
De vroegere Zwartgoorheide was drassig gebied, met vijf grote vennen.
Het waren eigenlijk moerassen waaruit het veen of "moer" werd gehaald, dat na het drogen als turf werd gestookt in de open haard. Vier vennen werden drooggelegd. Eén ven bleef er over; "de vijver van het zwart goor"
In 1856 kocht Charles Splingard de heidegronden en bossen. Het Zwart Goor werd omgevormd tot een parklandschap met een villa en dreven. Tijdens de eerste wereldoorlog werd het ven uitgediept tot een grote vijver.
In 1919 kocht Martin Verbeeck het Zwartgoor. Als directeur van cementfabrieken plaatste hij op het domein en rond de vijver diverse ornamenten in sierbeton (inrijpoort, boothuis, zitbank, eendenhuis, boombrug, enz) . Zo toonde dhr.Verbeeck aan zijn gasten dat men beton ook als sierelement kon gebruiken. De vijver werd aangelegd als zwem-en roeivijver, met kleedhokjes. In de periode na de tweede wereldoorlog was deze plek een geliefde plaats voor alle koppeltjes om er huwelijksfoto's te laten maken.
Vanaf 1946 werden de zusters Norbertinessen uit Duffel eigenaar.
De vijver is nu de favoriete pleisterplaats van de vissersclub van de bewoners van Dienstverleningscentrum 't Zwart Goor.
Reactie plaatsen
Reacties